Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politisk strid om storkök i Luleå

Den politiska oppositionen i Luleå kommer att överklaga kommunfullmäktiges beslut i maj, som innebär att deras återremiss i frågan om ett nytt storkök i kommunen inte behandlades. -Beslutet strider mot kommunallagen, säger moderaternas gruppledare Krister Hammarbergh.
Oppositionen kommer också begära att länsrätten tillsvidare stoppar byggandet av ett nytt storkök i Luleå. Det var i samband med kommunfullmäktige i maj som sjukvårdspartiet, centern, folkpartiet, moderaterna, kristdemokraterna och delar av miljöpartiet begärde en återremiss i frågan om ett nytt storkök i Luleå. Man ville se på tre alternativ till den politiska majoritetens förslag. Enligt en ett år gammal regel i kommunallagen ska en återremiss från den politiska minoriteten behandlas om minst 1/3-del av fullmäktiges ledamöter står bakom remissen, men istället för att göra det ställdes minoritetens återremiss mot en remiss från vänstern som tillhör majoriteten i kommunen. Något som alltså skulle strida mot kommunallagen. Storköket kan komma att stoppas Nu kommer länsrätten att få ta ställning till om kommunfullmäktiges beslut att inte behandla minoritetens återremiss för sig var felakltigt. Dessutom kommer länsrätten att få ta ställning till om verkställandet av ett nytt storkök i Luleå ska stoppas. - Vid gårdagens fullmäktige hade majoriteten kunnat rätta till felet, men istället låter man det gå prestige i frågan, säger Krister Hammarbergh, som är övertygad om att länsrätten kommer att bifalla överklagan. Även inom kommunledningen kontrollerar man nu vad som egentligen gäller och hur man ska agera för att på bästa sätt följa vad som sägs i kommunallagen. - Vi har varit i kontakt med kommunförbundet och fått två olika svar. Det ena svaret innebär att kommunen kan ha gjort fel, säger kommunjuristen Eva Beselin. Kommunen kommer även att undersöka om verkställandet av ett nytt storkök går att stoppa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".