Biverkningsrädsla ger senare barnvaccineringar

Allt fler föräldrar väntar med att vaccinera sina barn mot mässling, påssjuka och rödahund, på grund av rädsla för biverkningar.
Förra årets siffror från smittskyddsinstitutet visade att nästan femton procent av barnen inte fick vaccinet vid ett och ett halvt års ålder. Anledningen till det är att föräldrar är rädda för vilka biverkningar vaccinet har på barnet. Årets preliminära statistik för Norrbotten visar att barnen blir vaccinerade när de blir äldre. Något som Gunhild Davidsson, distriktssköterskebarnmorska vid Öjebyns vårdcentral bekräftar. Hon säger vidare att det är mycket få föräldrar som aktivt nekar till att barnen vaccineras. Rädda för hjärninflammation MPR som vaccinet heter, får barnen vid ett och ett halvt år och 12 års ålder. För några år sen sjönk antalet vaccinationer vid ett och ett halvt års ålder till ca 85 procent och anledningen till det var oron för biverkningar som vaccinet kan ge, exempelvis hjärninflammation. Men socialstyrelsens bedömning är att riskerna med sjukdomarna är mycket större än riskerna med vaccinet. En spruta får nästan alla Nu har det alltså visat sig att de låga siffrorna bland annat beror på att föräldrarna väljer att vänta med vaccinet till barnen är äldre. Sammanlagt 93 procent av 3-åringarna är nu vaccinerade. Vaccinationerna under spädbarnsåret, då barnen vid tre tillfällen får en spruta mot fem sjukdomar: difteri, stelkramp, kikhosta, polio och hib-bakterien, ligger oförändrade. Nästan alla, 99 procent, får de sprutorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".