Fiskungar väljer farlig väg

Fiskvandringsvägarna förbi Sikfors kraftstation fungerar inte för utvandrande fisk. Det visar den forskning som inleddes i Piteälven för ett par veckor sedan.
Det är forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och Chalmers som under ett par veckor undersökt utvandringar och strömningar vid kraftstationen i Sikfors. 60 laxsmolt och 20 havsöringssmolt har försetts med små sändare i magsäcken. Sedan har fiskarna släppts uppströms kraftverket. Redan nu kan forskarna se ett tydligt mönster i utvandringen. - I princip alla av de fiskar som vandrat ut har gått genom turbinerna, säger Peter Rivinoia, som är doktorand i fiskvandringar i reglerade vattendrag, vid SLU. Hur stor del av fisken som dödas av turbinerna vet forskarna inte idag, men alla är överrens om att det inte är bra att fisken tar den vägen. - Resultaten visar på vikten av att det installeras en smoltavledare vid turbinerna i Sikfors. Eftersom det kan bli en kostsam historia är det bra att det finns ett bra forskningsunderlag som visar på vikten av att något görs åt det här problemet, säger Ingemar Perä, Fiskeriverket i Luleå. När en smoltavledare kan vara i drift i Sikfors är det idag ingen som kan säga, men det rör sig sannolikt om flera år fram i tiden.
Ulf Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".