Kritik mot omställningsarbete

Regeringens insatser för att skapa nya jobb i de kommuner som drabbades av försvarsnedläggningar har inte fungerat. Den här metoden bör inte användas igen, konstaterar Statskontoret i en kritisk rapport.
Efter nedskärningarna i försvaret i slutet av 1990-talet utlovade regeringen ett särskilt omställningsarbete i bland annat Boden och Kiruna som förlorade arbetstillfällen när regementena lades ned. Nu har Statskontoret utrett hur omställningsarbetet har gått och det är en kritisk rapport som presenteras. Arbetet i samband med försvarsneddragningarna skapade visserligen en mobilisering och var ett stöd i kommunernas utvecklingsarbete men det är tveksamt om det ger några bestående mervärden, skriver Statskontoret i sin rapport. - Jag är inte alls särskilt förvånad, säger Bodens kommunalråd Olle Lindström (m). Det värsta är att staten har struntat i det beslut som riksdagen tog efter försvarsneddragningar om att bland annat Boden skulle få ersättningsjobb, säger han. Olle Lindström kommer nu att kontakta statsminister Göran Persson i den här frågan. - Det är allvarligt att regeringen struntar i ett riksdagsbeslut och det är ett hot mot demokratin, säger Olle Lindström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".