Framkallar jordbävningar. Foto: Magdalena Martinsson

Slag i marken ger säkrare prognos

I Kiruna åker en maskin runt och bankar på marken. Syftet är att ta reda på hur underjorden ser ut. Resultatet ska användas till att göra bättre sprickprognoser för staden. 

Grävmaskinen står bland villor och cykelbanor och slår på markytan med en stor hammare. Från bergsdjupet studsar jordskalvsvågor tillbaka och avslöjar vad som döljer sig i bergmassan.

Det här är ett samarbete mellan gruvbolaget LKAB och universiteten i Luleå och Uppsala.

- Man kan likna det vid ekolodning från båt, men vi använder jordbävningsvågor istället för radiovågor. Vi är intresserade av att se alla förändringar som sker i berggrunden. Vi hoppas kunna kartlägga bergartsgränser, sprickzoner och malmkroppar, förklarar Hasse Palm som leder jobbet med att samla in seismiska data.   

Som ett pärlband längs marken i Kiruna ligger 1000 små seismiska mätare som registrerar skakningarna.

Inne i mätbussen blinkar skärmen rött. Tryckvågorna från en och samma slagpunkt har stött på två saker i berget. Om det är sprickzon, skillnad i bergarter eller malmkropp är för tidigt att avgöra. Men enligt Hasse Palm verkar det bli ovanligt bra och spännande mätvärden i Kiruna.

- Så tydligt har jag nog aldrig sett det. I och med att man ser två reflektorer på en punkt betyder det att vi kommer att få se en hel del här.

Bankandet pågår under två veckor och man kan se ungefär en halvmil ner i bergmassan.

LKAB hoppas att arbetet leder till säkrare prognoser för när och hur gruvdriften kommer att påverka marken i staden. När man får en bild av hur berget är uppbyggt blir det enklare att räkna ut var och när sprickorna kommer att dyka upp.

Magdalena Martinsson

magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".