Humaira Marefat och Jinan Mohammed.

Vill ge en riktig bild av muslimer

Nu på måndag ska 100 unga muslimska fredsagenter från hela Sverige få diplom vid en ceremoni i Stockholm. Fyra fredsagenter bor i Luleå. De ska arbeta för att minska fördomar och konfliktrisker mellan muslimer och ickemuslimer. Bakom initiativet står studieförbunden Sensus och Ibn Rushd.

Två av tjejerna som ska arbeta för fred , mänskliga rätter och mångfald är Jinan Mohammed och Humaira Marefat, båda Luleå. Jinan jobbar i butik och läser engelska och Humaira är vårdbiträde, som ska bli biomedicinsk analytiker.

Nu ska de till en fredskonferens där de så kallade fredsagenterna träffar handelsminister Ewa Björling bland andra. Under konferensen kommer också Sveriges första muslimska fredsrörelse att presenteras: Svenska muslimer för fred och rättvisa.

Tjejerna kommer senare att prata i skolor, företag och organisationer.

– Det finns många fördomar om oss muslimer, att vi är terrorister, och att kvinnorna är förtryckta. Det är inte sant. Vi vill ge en riktig bild av muslimer, säger de med en mun.

De menar också att det finns omvända fördomar, en så kallad västfobi hos muslimer i västvärlden. De ska jobba mot det också.

– Det är krigen som har förstört mycket, säger Jinan Mohammed. Jag är svensk muslim och anser att islam är fredlig. Jag ska ta mig själv som exempel då jag talar som fredsagent. Jag bär slöja till exempel , men det har jag själv valt och ingen annan, säger hon.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".