Jari Uusitalo och Caroline Lundgren.

De belönades för sina insatser

Två Luleåbor, som visat mod, ansvar och räddat liv under 2008 fick på fredagen uppskattning då räddningstjänsten i Luleå delade ut diplom och kristallvaser.

Jari Uusitalo som osjälviskt räddade en ung man som knivskurits på Hertsön i september och Caroline Lundgren som ingrep och kastade sig i vattnet vid ett drunkningstillbud i Södra hamnen i höst, fick på fredagen motta uppskattning för sina insatser.

Caroline Lundgren, räddade en man då hon arbetade en kväll inom rehabiliteringen.

– Han kom ifrån mig och när jag inte såg honom längre bakom bilarna förstod jag att han ramlat i det kalla vattnet. Jag rusade fram och upptäckte honom. På telefon skrek min kollega att jag skulle kasta i livbojen där. Det gjorde jag. Det kom några andra personer, en tjej som ringde efter hjälp. Då kastade jag mej i vattnet och säkrade livbojen runt mannen. Killen som kommit hjälpte oss sen upp på en kant vid vattnet och där inväntade vi räddningstjänsten, berättar Caroline Lundgren.

Har du fått något tack tidigare ?

– Ja av anhöriga till mannen och han själv. Jag är glad i dag. Den här utmärkelsen blev en riktig överraskning, säger en strålande Caroline.

Jari Uusitalo som har uppmärksammats redan tidigare för att han ingrep då en ung man knivskars är också nominerad till titeln Årets Norrbottning.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".