Elkunder riskerar att få betala fel elpris

Kanske du tillhör de som fått erbjudande om att teckna ett nytt elavtal från din elleverantör? Men du kan inte vara säker på att du fått det bästa priset. Det kan vara både lägre eller högre än när erbjudandet skickades ut. Därför gäller det att att vara medveten och hela tiden kolla vilka priser som gäller, innan man bestämmer sig för att teckna ett elavtal.

Kunden som vi kan kalla Lena fick ett erbjudande om att teckna sig för ett nytt elavtal med Luleå Energi. Hon kunde välja på ”mix-el”, som är en blandning av ett rörligt och ett fast pris, ett helt rörligt pris och ett fast pris.

Det fasta priset hon kunde välja på hade två olika prisnivåer med ett totalpris på 97,13 per kilowattimme för ettårsavtal och 95,88 per kilowattimme för tre- och femårsavtal.

Men när Lena kollade upp priserna på elbolagets hemsida visade det sig att tre- och femårsavtalen var drygt fyra öre billigare per kilowattimme.

Efter att ha kontaktat Luleå Energi blev hon uppmanad att stryka det pris som fanns på avtalet som hon fått hemskickat, för att istället fylla i de dagsaktuella uppgifterna som hon själv hittat på bolagets hemsida. Att det går till så är inte heller ovanligt.

– Om man inte kollar upp priserna och skriver på ett avtal med ett högre pris än man hade kunnat få så kan man inte räkna med att det justeras i efterhand, säger Patrik Andersson, som är ansvarig för elhandel vid Luleå Energi.

Men för de kunder som inte kontrollerar vad som gäller för dagen kan det i värsta fall betyda att de får betala mer än de skulle ha behövt göra.

Trots det menar Patrik Andersson som är ansvarig för elhandel vid Luleå Energi att de inte lurar sina kunder att betala för mycket.

– Det är ju precis det omvända ibland, att priser stiger med fyra öre på våran hemsida och de avtal vi är ute med har då ett guldläge att skriva på ett avtal när priserna har stigit, säger han.

Samtidigt poängterar han att man som elkund hela tiden måste vara medveten om att priserna ändras.

– Man kan ju dra nytta av ett erbjudande och jämföra med marknadsläget. Har man fått ett bra erbjudande kan man skicka in det och går marknaden ner kan man ju vara på sin vakt och faktiskt kolla runt. Både ringa oss och kolla vår hemsida, säger Patrik Andersson.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".