Kranförare friad efter dödsolycka

Den man som var åtalad för vållande till annans död i samband med en arbetsplatsolycka i Haparanda i augusti förra året friades på måndagen från anklagelserna.

Det var i samband med ett pålningsarbete på Björka handelsområde som en hydraulhammare lossnade och orsakade en dödsolycka.

Tingsrätten skriver i sin dom att de anser att den åtalades handlande inte kan anses så klandervärt att det omfattar straffbar oaktsamhet. Därför bör åtalet ogillas.

I domen står bland annat att vittnen till olyckan sett hur den åtalade innan han började försöka åtgärda det problem han fått med hydraulhammaren, försäkrade sig om att alla fanns på behörigt avstånd. Men efter ett tag började den man som omkom röra sig rastlöst och placerade sig på ett sånt sätt att den åtalade omöjligt kunde se honom.

Tingsrätten menar att den åtalade hade läget under kontroll innan han började vidta åtgärder som senare slutade i att en man omkom.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".