Göran Persson, Sveaskog.

Klimatnytta med ökad skogstillväxt

Satsningar på ökad tillväxt i skogen kan ge stora bidrag i kampen mot klimatförändringar, enligt en ny rapport från statliga Sveaskog.

För att ge skogsägarna motiv för att satsa på att öka tillväxten skulle en möjlig väg vara att införa handel med bindningsrätter, bindning av koldioxid, i systemet för handel med utsläppsrätter för koldioxid. Det menar Sveaskogs ordförande, förra statsministern, Göran Persson.

– Låter vi skogen växa mer så blir det i sig något som kommer att gynna miljön och klimatet, säger Göran Persson som tycker att den svenska regeringen bör driva på för skogens möjligheter och bindningsrätter i de globala klimatförhandlingarna.

Rapporten är en svensk-schweizisk forskningsstudie beställd av Sveaskog och bolaget hävdar att alldeles för lite intresse har ägnats åt vad särskilt skogstillgångarna i länder norrut som Sverige, Finland, Ryssland, Kanada och USA skulle kunna bidra med i klimatkampen.

De skogar som diskuterats i klimatarbetet är framför allt regnskogarna, avverkningen av dem och vad det betyder för jordens försämrade möjligheter att lagra koldioxid.

Enligt studien är klimatnyttan av det svenska skogsbruket i dag 14 miljoner ton koldioxid per år i Sverige. När effekterna av exporten av förnybara skogsprodukter och att de ersätter material som järn och betong, till exempel, räknas in ökar den till 60 miljoner ton.

I studiens modell med kraftigt ökad tillväxt i skogen (en 50-procentig ökning av den avverkning som skogen antas klara på lång sikt) ökar klimatnyttan till 38 miljoner ton i Sverige och till 64 miljoner ton utanför Sverige, totalt 102 miljoner ton.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".