Lennart Wiksten, vd för Ferruform.

Ferruform minskar produktionen

Läget för Ferruform i Luleå blir allt mer ansträngt på grund av lågkonjunkturen. Ferruform tillverkar bakaxlar och sidobalkar till Scanias lastbilar, men under jul och nyår står fabriken stilla och nu har företaget beslutat att gå ner från fyra till två skift i februari. 150 till 200 anställda berörs av förändringarna.

- Vi måste anpassa oss till de produktionsvolymer som är aktuella efter nyår och det innebär att vi kommer att få en övertalighet på personal på vissa avdelningar, säger Ferruforms vd Lennart Wiksten.

De mellan 150 och 200 anställda som blir övertaliga när Ferruform går över från fyra skift till två, ska sättas i utbildning, alternativt få så kallas minustid.

-Det är väldigt svårt att säga vart det här kommer att ta vägen. Det beror naturligtvis på faktorer som står utom vår kontroll, men vi kämpar på för att försöka behålla all personal, säger Lennart Wiksten.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".