Hjortron

Sänkta straff för bärplockarföretagare

Göta hovrätt halverade straffet för huvudmannen i Ransäters bemanning, som är ett företag i bärbranchen som med hjälp av thailändska bärplockare bedrivit verksamhet i bland annat Norrbotten. De övriga två inblandade frikändes helt av hovrätten. 

Tingrätten dömde tidigare huvudmannen till 3 års fängelse för skatte och bokföringsbrott. Mannen styrde ett bärplockar-imperium från sitt företag söder om Kalmar där han försåg de norrländska skogarna och bärindustrin med plockare från Asien.

Pengarna från verksamheten slussades till ett brevlådeföretag på Cypern.

Hovrätten anser inte att han gjort sig skyldig till skattebrott. Det som står kvar är bokföringsbrott och sänkte straffet till ett och ett halvt års fängelse.

För de övriga två kompanjonerna, som av tingsrätten dömdes till ett och ett halvt års fängelse, så ogillade hovrätten åtalet och de frikändes helt. De förses inte heller med näringsförbud.

Hasse Carlsson, SR Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".