Lena Jatko chef för arbetsförmedlingen i Gällivare och Jokkmokk. Foto: Maritha Mossberg

Varselvåg drabbar kusten

Antalet varsel på arbetsmarknaden i länet har ökat under de senaste tre månaderna. Och det är i Kalix, Luleå, Piteå och Boden som de flesta har varslats.

- Man ser ju att orter som har tillverkningsindustrier, det är de som har varslat och det är mycket vid kusten förstås. Alla de här större har ju varslat för att säkra sig inför framtiden, säger Lena Jatko chef för arbetsförmedlingen i Gällivare och Jokkmokk.

Det är de i de riktigt små kommunerna som varslen har varit inga alls eller få. Överkalix och Arjeplog har inga varsel, Övertorneå och Haparanda har nio, Älvsbyn sjutton och Pajala arton varsel om uppsägningar under årets första elva månader.

Anledningen är, enligt Lena Jatko, att de mindre kommunerna inte har den industri som kustkommunerna har.

Någonstans mittemellan i statistiken finns Malmfälten, där det fortfarande råder framtidstro eftersom det gjorts stora investeringar av gruvbolagen.

- Den framtidstro som man har och för fram, det gör att man orkar hålla ut och man vet att det kommer jobb, anser Lena Jatko.

Hur ser arbetslösheten ut i Norrbotten, jämfört med samma tid förra året?

- Den har stigit något men inte mycket. Vi låg på 3,7 procent nu och det är lågt för att vara Norrbotten. Vårt närmsta län, Västerbotten, ligger ju på 4,7 procent och det är sällan det har varit så att Västerbotten har högre arbetslöshet än Norrbotten, säger Lena Jatko.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".