En kanske inte jättehet kandidat till Norrbottens finaste gran...

Måndag 22 december

Da’n före da’n före dopparedagen. Två dagar kvar till Julafton och under helgen har Kung Bore åter tagit makten och pudrat in länet i ett förlåtande snötäcke.

Många har nog tagit ledigt för att kanske slutspurta i julruschen. När jag körde till jobbet runt fyra draget i morse så mötte jag inte en ända bil på 97:an mellan Boden och Luleå. Har nog aldrig inträffat förut.

Vår pretsigefyllda tävling om Norrbottens snyggaste gran rasar vidare. Bidragen strömmar in – ända från Skåne faktiskt. Ta chansen du också –maila in din granbild till morgon.norrbotten@sr.se . Förutom bärbara radioapparater och en burk skinksalva (senap) står naturligtvis evig ära och berömmelse på spel…

Mikael Niemi och Bengt Pohjanen är två framgångsrika författare från Tornedalen. Men de har inte alltid dragit jämt, senaste åren har författarstorheterna legat ordentligt i luven på varandra i en fejd som vissa påstår sträcker sig bakåt i flera generationer. Nu har Mikael Niemi i en insändare i Haparandabladet tagit ett initativ och vill gräva ner stridsyxan och dra ett streck över det som varit. Efter klockan halv nio fick vi höra honom resonera runt det.

Under hösten har vi sett skådespelaren Ingemar Raukola som polisen Stefan Remu i Höök.  Med start idag kan vi se honom som Fieteri i den första delen av tio på barnkanalen. Och redan i morse så fanns han i morgonstudion för att berätta om sin nya roll i barnprogrammet samt sitt förhållande till jul. Fieteri (som betyder stålfjäder) är ett tvåspråkigt barnprogram, där det talas både meänkieli (tornedalsfinska) och svenska.

Trots de aktuella minusgraderna har den senaste veckans töväder gjort att isarna runt om i länet är mycket dåliga. Lars Näsman på kustbevakningen i Luleå varnade skarpt för att ge sig ut på obekanta isar. Och beger man sig ut på isfärd så ska man absolut inte glömma isdubbarna hemma. En av våra lyssnare tipsade också om att så kallade överlevnadsdräkter  kan vara bra att ha i dessa istider…

/D

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".