Foto: Scanpix.

Svårt hitta exklusivt renkött i Stockholm

Trots hög efterfrågan på renkött är det svårt att hitta renstek och andra fina renköttsdetaljer i Stockholm. Vill stockholmarna äta norrländska specialiteter får de för det mesta nöja sig med renskav.

De flesta i Mälardalen, som vill ha renkött får tag på det via kontakter i norra Sverige. Så här säger Monica och Britta Skyttner, Stockholm.

- Jag köper ibland. Mina föräldrar bodde i Östersund och då brukade jag handla när jag var där uppe.

- Det händer att jag äter renkött i Stockholm, när mina syskon har varit uppe och köpt i Norrland.

- Ibland brukar jag köpa sådan där renskav som finns i frysdisken på en vanlig mataffär, som man kan skrapa av i stekpannan. Och sedan äter jag ibland torkat renkött.

- Det är inte lätt att få tag på torkat renkött. Inte här i Stockholm. Jag har nog inte sett det här.

Sameradion har ringt runt till välsorterade matvarubutiker, stormarknader och saluhallar i Stockholms området för att få en bild av tillgången på renkött. Av matvarubutikerna och stormarknaderna hade endast 3 av 10 något annat än renskav, men i de tre saluhallarna fanns olika renköttsdetaljer att välja på, dock till ett högt pris. Svensken äter i genomsnitt 200 gram renkött per år att jämföra med 39 kilo fläskkött.

Tommy Innala, VD för marknadsledande Polarica i Haparanda, kan inte satsa på marknadsföring för att få svensken att äta mer ren, eftersom det inte finns tillräckligt med kött. Ändå ökar efterfrågan på ren.

- Efterfrågan har ökat en hel del, inte bara på restaurang och storkök utan även på detaljhandeln. Däremot är väl tillgången inte tillräcklig för att den ska kunna finna i alla butiker året om. Det är svårt för oss att driva marknadsföring på att man ska konsumera mera ren, eftersom vi inte har en råvarumarknad som kan växa. Tvärtom så ser vi att den största konkurrenten är rovdjuren. De konsumerar betydligt mer renkött än vad vi tar igenom våra slakt- och styckningsanläggningar. Vi skulle hellre vilja att de renarna kommer genom våra anläggningar. Då skulle vi kunna driva mer volym, så att det skulle kunna räcka året runt till fler butiker, säger Tommy Innala.

                                    Anna-Maria Ahlen, SR Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".