Fler dagstidningar med talsyntes

I dag är endast drygt nittio dagstidningar tillgängliga för synskadade. Men redan om några år kan alla landets dagstidningar bli tillgängliga.

Den statliga myndigheten taltidningsnämnden har på uppdrag av regeringen tagit fram ett förslag dels för att effektivisera kostnaderna för landets taltidningar, men också för att göra fler taltidningar tillgängliga.

I närmare trettio år har synskadade kunnat lyssna på en inläst version av dagstidningarna, men i och med det nya förslaget kan den mänskliga rösten komma att ersättas av en konstgjord, en så kallad talsyntes. Tröttsam och obegriplig anser vissa medan andra menar att det är en vanesak.

- Det är främst de äldre medlemmarna som är oroliga och jag förstår att man kan känna en viss oro, säger Dan Berggren, ledamot i taltidningsnämnden.

Dan Berggren använder sig själv av talsyntes när han läser tidningar och menar att utvecklingen och kvalitén på de konstgjorda rösterna har gått framåt de senaste åren.

- Det som lät som en robotröst för tio år sedan är nästan mänsklig idag.

Idag sänds taltidningarna via radionätet, vilket är väldigt kostsamt menar Dan Berggren. I det nya förslaget hoppas man att sändningarna ska övergå till internet vilket skulle effektivisera kostnaderna avsevärt. Men med hjälp av utbildning och stöd hoppas Dan Berggren att övergången inte ska bli så dramatisk.

- Till viss del kommer det att ske med samma apparater som idag men också med hjälp av mobiltelefon.

Ellika Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".