Skrämselpropaganda säljer vaccin

Läkemedelsbolagen använder sig av skrämselpropaganda för att få sälja resevaccin och resemedicin. Det anser Ewa Lund i Östersund, som inför sin thailandssemester upplevde att råden om vaccinationer är genomsyrade av marknadskrafter och någon objektiv information inte går att få tag på.
- Det här har blivit en kommers, och som konsument blir Du väldigt villrådig av alla råd som sköljer över dig inför en utlandssemester, säger Ewa Lund. På landstinget i Norrbotten hänvisas man till källor som ägs eller sponsras av läkemedelsbolag.

Suzanne Wendahl överläkare på infektionsklinken på Sunderby sjukhus tycker att det är ett problem att det inte finns en oberoende källa att hämta information om vilken vaccination eller medicin som krävs för en utlandsresa. Men hon anser ändå att just den information de använder sig av är trovärdig.

På smittskyddsinstitutet jobbar man för att i framtiden kunna erbjuda landstingen råd om resevaccinationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".