1 av 3
Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. Foto: Pontus Lundahl, Scanpix.
2 av 3
Fd försvarsministern Mikael Odenberg (M).
3 av 3
Kurt-Lennart Mickelsson (C).

Reinfeldt och Borg toppar listan

Störst förtroende av statsråden bland länets borgerliga politikerna har de två mest synliga regeringsföreträdarna, finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt. Det visar en undersökning som Ekoredaktionen har gjort bland alla alliansens företrädare runt om i landets kommuner.

Störst förtroende bland statsråden i alliansregeringen har finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt. Båda representerande Moderaterna.

Kurt-Lennart Mickelsson som är centerpartistisk kommunpolitiker i Jokkmokk ger även ett gott betyg till sin egen partiledare Maud Olofsson, medan däremot både kristdemokraternas Göran Hägglund och Jan Björklund får ett underkänt betyg för sitt arbete. Övriga statsråd ses av honom som anonyma.

En annan politiker som får mycket credit av Johan Johansson, som är ordförande för Moderaterna i Boden, är migrationsminister Tobias Billström (M).

– Han har på ett bra sätt antagit jobbet och utmaningen att reformera och förändra migrationspolitiken, säger Johan Johansson.

Sämst förtroende har alliansens kommunpolitiker för högskole- och forskningsministern Lars Lejonborg (FP), försvarsministern Sten Tolgfors (M), infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) och miljöminister Andreas Carlgren (C). Något som inte förvånar Kurt-Lennart Mickelsson.

Men att den fd försvarsministern Mikael Odenberg (M) även efter hans avgång har fortsatt stort förtroende, faktiskt större än flera kvarvarande statsråd, tror Kurt-Lennart Mickelsson beror på ett stabilt ledarskap. 

– Det är väl det som många gånger slår igenom. Att det är bestämda och kraftfulla ministrar. För så fort du kan tala bra och står för vad du säger och är ganska tydliga är ett plus idag, säger Kurt-Lennart Mickelsson.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Research: Victoria Gaunitz, SR Ekoreadaktionen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".