Kurt-Lennart Mickelsson (C).

Jobben och ekonomin blir viktigast

Drygt halva mandatperioden har gått sedan den borgerliga alliansen tog över regeringsmakten. Med knappt två år kvar till nästa val så konstaterar länets borgerliga kommunföreträdare att det är jobben och ekonomin som kommer att stå i fokus, men även frågan om bildandet av en storregion med övriga delar av Norrland.

Johan Johansson som är ordförande för Moderaterna i Boden är inte ensam om att konstatera att jobben och ekonomin kommer att stå i fokus vid nästa riksdagsval. Majoriteten av länets borgerliga kommunföreträdare lyfter fram just sysselsättningen som en avgörande valfråga.

Men även ersättningsnivåerna i a-kassan och sjukkassan, liksom miljön och grundtryggheten i skolan och äldreomsorgen, samt en förnyad migrationpolitik är något som politikerna tror kan komma att påverka väljarna.

På det regionala planet är det nästintill samma frågor som dominerar bland alliansens kommunrepresentanter. Men även frågan om bildandet av en storregion är något som enligt bland andra Johan Johansson kan komma att påverka valet.

Även Centerpartiets ordförande i Jokkmokk, Kurt-Lennart Mickelsson, pekar på just demokratiproblemet och på frågan om politikerna har gått för fort fram och glömt bort att fråga medborgarna om vad de tycker är svaret tveklöst.

– Ja! Det borde ha varit bättre förankrat, säger han.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Research: Victoria Gaunitz, SR Ekoredaktionen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".