Olof Faxander, vd för SSAB, är positiv trots finanskrisen. Foto: Scanpix.

SSAB-chef tror på återanställningar

Trots varsel om uppsägningar av över 1 000 anställda så sent som i december är SSAB-chefen Olof Faxander optimist inför framtiden. Och investeringsbeslutet från augusti att satsa drygt 5 miljarder står fast.

SSAB-chefen Olof Faxander:

– I vår bransch är det ideala om man kan investera i lågkonjunkturen så att du har kapaciteten redo när marknaden återkommer så att ur det perspektivet är tajmingen ganska bra.

Det är inte minst draghjälpen från tillväxtländerna, till exempel Kina, som kommer att bidra till en vändning i världsekonomin, säger Olof Faxander. Om ett par tre år tror han till och med att SSAB kan börja återanställa.

– Jag är fortfarande långsiktigt positiv om världsekonomin. Vi ska komma ihåg att bara för ett par år sedan så pratade många om superkonjunktur och fantastiska möjligheter för världsekonomin och jag tror det är tryck med urbanisering i Kina och höjd levnadsstandard i länder som Kina och Indien och det positiva bidrag det har gjort till världsekonomin det kommer säkert att återkomma när vi kommer ur den här närtida krisen.

När börjar ni anställa igen?

– Inom två till tre år kommer vi att anställa för att kunna ta de här anläggningarna i drift, säger Olof Faxander.

Brita-Lena Ekström, SR Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".