Boliden vill att HD prövar garantier

Frågan om vilken ekonomisk säkerhet ett bolag måste ställa för att garantera framtida uppstädning efter gruvdrift bör prövas i Högsta domstolen, anser Boliden Mineral AB.

Gruvbolaget har därför överklagat en dom från Miljööverdomstolen om Hötjärnsmagasinet i Västerbotten som tvingar bolaget att lämna säkerhet i form av garanti i bank eller annat kreditinstitut.

Det vill i stället få ställa säkerhet genom så kallad moderbolagsborgen, alltså att Boliden AB lämnar garanti för Boliden Mineral AB.

Orsaken är att garanti i bank eller kreditinstitut kan kosta flera miljoner kronor per år, pengar som Boliden hellre vill använda i sin verksamhet.

Myndigheter som Naturvårdsverket anser att moderbolagssäkerhet inte är tillfredsställande, bland annat för att företag kan få ekonomiska problem. Det kan leda till att samhället måste betala för uppstädningen.

Boliden kämpar också i en annan tvist med myndigheterna för att få slippa lämna bankgaranti för uppstädningskostnaderna. Här gäller det koppargruvan i Aitik utanför Gällivare, där uppstädningskostnaderna i framtiden beräknas bli minst 660 miljoner kronor.

Miljödomstolen i Umeå gav i en dom i höstas bolaget rätt att lämna moderbolagsborgen för uppstädningen. Den domen har överklagats av Naturvårdsverket till Miljööverdomstolen.

Om HD bestämmer sig för att pröva Hötjärnsdomen får det direkt betydelse också för Aitikfallet, eftersom HD:s domar är vägledande för övriga domstolar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".