Vattenfalls Marco Bayer vid den splitternya kyrkan i Horno. Foto: Magdalena Martinsson

Tappade invånare i tvångsflytt

De tyska samhällen som tvingats flytta på grund av gruvbrytning tappade många av sina invånare i samband med flytten. Byn Horno förlorade mer än en tredjedel av sina invånare.

De 350 Hornoborna protesterna in i det sista mot Vattenfalls planer på att ödelägga byn för att komma åt brunkolen därunder.

- Vi ville inte tvingas lämna vår hembygd där våra förfäder bott i århundraden, säger borgmästaren Bernd Siegert, som också var i Sverige två gånger för att försöka få Riksdagen och statsministern att stoppa Vattenfalls framfart.

Många av invånarna tyckte att flyttplanerna var så påfrestande att de lämnade byn.

Horno förlorade 40 procent av sina invånare i flytten. Det här trots att Vattenfalls grundprincip nummer ett för det de kallar en flytt med samhällsansvar är att flytten ska ske gemensamt - allihop tillsammans till en nyanlagd by.

De som flyttade med till den nya byn fick mycket bättre betalt för sina hus än de som valde att flytta nån annanstans på egen hand, enligt Vattenfalls talesperson Marco Bayer.

Samhället Haidemühl hade 700 invånare. Men när samhället flyttades följde bara 85 procent av befolkningen med till den nya platsen.

I Haidemühl var inte protesterna alls lika stora som i Horno. Marco Bayer tror att det beror på att Haidemühl till skillnad från Horno är en industriort med fabriks och gruvarbetare som anser att jobben som brunkolsbrytningen ger är viktiga.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".