Luleåborna snart på hal is

Den populära isvägen i Luleå för gång och skridskoåkning är planerad att öppna till helgen. Isvägen som även i år kommer att gå mellan Norra hamn, Hälsans hus och Södra hamnen öppnar för sjätte året.

Jan Blomkvist är ansvarig för isvägen och han tycker att istjockleken räcker till att åtminstone öppna delar av isvägen till helgen.

– Nu ligger vi på mellan 37 och 47 cm så det är bra, men vi ska titta lite närmare på kvalitén och så vidare innan vi tar ut traktorerna, tillägger Blomkvist.

Jan Blomkvist hoppas också att isvägen kommer att besökas av så många som möjligt.

– Från de som sitter i barnvagn till de som kör rullatorer, säger han.

I år har också isvägen en nyhet. Två försäljningsbodar på medar finns att hyra för föreningar och företag som exempelvis vill sälja något ute på isen. I övrigt kommer isvägen att ha samma koncept som ifjol.

Under förra säsongen fick isen kritik för djupa sprickor, men de är det svårt att göra någonting åt, menar Blomkvist.

– När vi går på med maskiner som väger ett antal ton då spräcker vi isen, det är oundvikligt, förklarar Blomkvist och fortsätter:

– Vi har försökt täta dem, vi har försökt använda snö och vatten. Vi har försökt bygga igen dem, men så fort vi går på med maskin spräcker vi dem igen. 

Ett annat problem som kommunen fick kritik för ifjol var att det fanns för få parkeringar i anslutning till isvägen. Det är ännu inte löst. Kommunens fritidsförvaltning, som Jan Blomkvist jobbar åt, hänvisar till Tekniska förvaltningen som har hand om parkeringar. Men de kommer inte att tillhandahålla tillfälliga parkeringar för isvägen.

Kommunalrådet Karl Petersen (s), som i fjol sa att de skulle se över om de kunde hitta en lösning på problemet, har försökt få till tillfälliga parkeringar. Det förslaget fick avslag i höstas och efter det har inte frågan tagits upp.

Sara Andersson, SR Norrbotten
sara.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".