1 av 2
Sheymaa Baradie följer vad som händer i Gaza.
2 av 2
Sheymaa Baradie.

Följer kriget från Luleå: "Hittar inga ord"

Striderna i Gaza och kring Israel berör många även i Sverige. 21-åriga Sheymaa Baradic är palestinsk flykting som kom till Sverige från grannlandet Syrien för tre år sedan. Hon följer nu det som händer från Luleå.

– Jag följer med på alla sätt jag kan. Nyheter på Internet, radio, tidningar, tv-kanaler... Jag känner för dem som mina familjer och vill veta vad som händer, eftersom jag inte kan hjälpa dem när jag är så långt borta.

– Det är inte bara för att de är palestinier, utan de är människor precis som jag. Och jag bryr mig.

Nyhetsrapporteringen från Gaza ger bilder av civila och barn som dödats och skadats i stridigheterna och Sheymaa Baradie reagerar starkt på det hon ser.

– Det är inte så lätt att prata om det som händer, för man hittar inga ord för det man ser på nyheterna, säger hon med tårfyllda ögon.

Finns det något slut
på konflikten?

– Det tror jag inte. Dagen ska komma när vårt land ska vara i fred och vi ska leva där. Men hur, det är en svår fråga, säger Sheymaa som drömmer om att kunna flytta tillbaka.

– I Sverige säger ni; ”borta bra, men hemma bäst”. Och det är precis likadant för mig.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Demonstrationer

I Luleå kommer en demonstration att äga rum på Storgatan på fredagen kl 13.30.

På lördag anordnar Palestinagruppen i Luleå en manifestation för Gaza lördag 10 januari utanför Smedjan (Storgatan) med start kl 12.30.

Liknande demonstrationer genomförs på en rad orter i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".