Tommy Nyström (s) kommunalråd i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Malmbergsborna flyttar

Invånarantalet minskar i Gällivare kommun och det är malmbergsborna som flyttar. I Malmberget pågår en stor flytt av ett helt villaområde där LKAB ska bryta malm och det kan vara orsaken till utflyttningen.

Utflyttningen oroar Tommy Nyström socialdemokratiskt kommunalråd i Gällivare.

- Jag ser att tappet nu är på cirka sjuttio personer från Malmberget under 2008, säger han.

Vad gör du för att det här inte ska fortsätta?

- Jag har själv en personlig målsättning och det är att fortfarande traggla på för att göra det här till en attraktiv kommun och det har vi inte lyckats med ännu. Vi måste se till att ha rent och snyggt, vi måste ha bra service kvar i Malmberget, så långt det är möjligt, säger han.

Under årets tre första kvartal minskade befolkningen med 136 personer i Gällivare kommun, 74 av dessa flyttade från Malmberget. Det har inte undersökts vart dessa malmbergsbor tog vägen om de lämnade kommunen eller flyttade till någon annan tätort. En viktig aspekt för Tommy Nyström har varit och är, att hålla rent och snyggt på gator och torg. Enligt honom pågår diskussioner om ett samarbete mellan LKAB: s fastighetsbolag FAB och det kommunala bostadsbolaget Topbostäder för att inte Malmberget ska förslummas.

- När LKAB far fram i Malmberget så blir det ju stökigt med allt de gör där egentligen, tills de är färdiga. Men vi måste försöka hålla efter det så att inte folket ser att vi struntar i Malmberget, det får vi inte göra, säger han.

Har du någon åtgärd för att få invånarna, när de flyttar, att stanna kvar i kommunen?

- Vi måste försöka se till att det finns tomter om de vill bygga hus. Det måste finnas en möjlighet för dem att ta vägen någonstans. Sedan har vi problem med lägenheter, och det vet alla, och det tror jag är en bidragande orsak till att vi tappar folk, faktiskt, menar Tommy Nyström.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".