Bokens författare Göran Karlsson, Dagny Vikström och Kjell Fahlander, Foto: Sara Andersson

Ny bok om demens

I Norrbotten finns runt 5000 dementa personer och varje år tillkommer ytterligare 500 nya länsbor, som drabbats av folksjukdomen. Men det är inte alltid som som dementa bemöts på ett bra sätt och därför kommer nu en ny bok ut för att hjälpa vårdpersonal när det gäller bemötandet.

Luleå kommun och Landstinget bedriver sedan några år tillbaka, ett samarbete kring demensvården.

För att hjälpa vårdpersonal i bemötande av dementa, har därför boken om demens tagits fram. Bokens författare är Luleå kommuns demensvårdsutvecklare Dagny Vikström, neuropsykologen Kjell Fahlander och överläkare Göran Karlsson.

Till skillnad från tidigare böcker, tar den här boken upp folksjukdomen ur tre synvinklar istället för en.

- Vi har försökt väva ihop våra olika perspektiv. Den ena handen måste veta vad den andra gör, för att det ska bli bra för den sjuke, förklarar Göran Karlsson.

Dementa bemöts ofta på ett felaktigt sätt idag, anser Dagny Vikström.

- Vi ska inte vara så snabb på att tillrättavisa gamla människor, tycker hon.

Samtidigt förstår Dagny Vikström varför vårdpersonalen tillrättavisar de dementa. Ofta tycker de att dementa påminner om barn och då tillrättavisas de på det sättet.

- Men det är ju det som är dementas problem. De kan inte lära sig nya saker. De kan inte ens återinlära det de kunnat, förklarar Vikström.

Sara Andersson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".