Kurt Elling

Världsartist på plats i Luleå

Det är inte bara opera- och barockkonserter som ges på Matteifestivalen, som pågår i Luleås Kulturens hus. En av världens toppnamn inom jazzen finns på plats- Kurt Elling från USA.En sångare som är inspirerad av såväl John Coltrane som Herbie Hancock. Kurt Elling säger själv att han är en modern jazzsångare, som försöker bevara och respektera arvet från de gamla jazzlegenderna och göra det i modern form.

Det ska han göra på Matteifestivalen och då med sin amerikanske mångårige vän Laurence Hobgood, medkompositör och pianist. Norrbotten Big Band backar upp och senare ska hela storbandet ut på turnè med Elling : till Stockholms Konserthus, Uppsala, Sala och avslutningsvis i Edingburgh, Skottland.

Kurt Elling har blivit nominerad till en Grammy flera gånger som sångare och jazztidningen Down Beat’s kritiker har satt honom högst på listan som årets sångare i nio år nu.

Vad är du mest glad för i det som skrivits om dej?

- Jag vet inte, säger han blygsamt, jag är glad för att jag har jobb hela tiden som sångare.

Kurt Elling sjunger jazz från slitstarka standardmelodier till mer experimentella sånger och egna kompositioner där hans beat-textning är tydlig.

Du ställde ju upp och stöttade Barack Obama på stödkonserter inför presidentvalet? Vad anser du om honom?

- Han är en person som jag sätter mycket hopp till, jag har tidigare haft lite kontakt med honom, eftersom vi är från samma stad: Chicago, säger han och lyser upp när frågan kommer.

Elling pratar mycket om hur han respekterar Obama som en person som är en förnuftig, tänkande politiker, som behövs i dag, menar han.

Numera bor han i New York, men är på turnè cirka 200 dagar per år.

Inger Marklund SR Norrbotten

inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".