1 av 2
Arjeplogs kommunhus.
2 av 2
Bengt-Urban Fransson (s)
Arjeplog

Positiv överraskning blev negativ

Arjeplogs kommun kan tvingas göra om budgeten för 2009. Anledningen är att den budgetprognos som gjorts för bokslutet 2008 är felaktig. I stället för ett underskott på 8,5 miljoner kronor kan det bli ett nollresultat. 

Att kommunen inte går back är positivt men i övrigt är kommunalrådet Bengt-Urban Fransson(S) inte glad över det inträffade.

- Det här är oerhört allvarligt. Vi som politiker hade kanske sluppit sömnlösa nätter och hjärtklappning och framförallt hade de anställda sluppit oron på grund av att vi har gått ut med hur dålig ekonomin var, säger Bengt–Urban Fransson.

Det är med blandade känslor kommunledningen konstaterat att kommunen inte kommer att gå back och det blir nu inget av planerna på att ta bort 25 tjänster.

Anledningen till att prognosen misstämmer så kraftigt sägs vara att verksamhetscheferna inte gjort sitt jobb på ett bra sätt. De prognoser som gjorts har stämt för dåligt och överlag har förvaltningarna lämnat missvisande prognoser.

Eftersom det inte är första gånger det händer ska nu cheferna få bättre utbildning. Kommunens ekonomichef ska också börja delta för att få bättre prognoser och på så vis ge politikerna ett bättre underlag att fatta beslut ifrån. 

Att kommunledningen har så dålig koll på verksamheten påverkar förtroendet.

- Det som är extra tungt för mig som politiker är ju att förtroendet för politikerna minskar i och med att de tror att det är vi som sjabblat, säger Bengt–Urban Fransson.  

Eftersom prognosen för bokslutet 2008 verkar misstämma kraftigt kan det bli så att att 2009 års budget för Arjeplogs kommun måste göras om.

- Det kan hända att vi hittar det som är orimligt i den liggande budgeten och i så fall får vi revidera budgeten i februari eller april, avslutar Bengt–Urban Fransson.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".