Orgelbyggaren Gerald Woehl skriver under kontraktet.Foto: Tomas Riklund AB/Tony Berglund

Orgel för 35 miljoner till Acusticum i Piteå

Världens modernaste symfoniorgel ska byggas i konserthuset Studio Acusticum i Piteå. I instrumentet kombineras gamla traditioner med ny teknik. Meningen är att orgeln, som förväntas stå klar 2012, ska kunna spelas på distans.

- Det här blir kronan på verket i det nybyggda konserthuset som invigdes förra året, säger Hans-Ola Ericsson, orgelprofessor vid institutionen för Musik och Medier, LTU i Piteå.

På fredagen undertecknades kontraktet med tyska Woehl Orgelbau i Marburg som ska bygga orgeln. Kostnad för orgeln ligger på 19 miljoner kronor, men totalt är hela projektet budgeterat till 35 miljoner kronor.

- Vi tar fram ett instrument som ännu inte existerar och som aldrig tidigare hörts. Musik från såväl dåtid, samtid som framtid kan mötas och det nyskapande gestaltandet blir möjligt. Det är ett absolut drömprojekt och den här orgeln kommer att bli en megafon ut i världen för Studio Acusticum och Piteå, säger professor Ericsson.

Orgeln kommer att användas för undervisning, forskning och konserter. Med ny teknik hoppas också ansvariga att instrumentet ska kunna spelas på distans oavsett var i världen den som önskar spela befinner sig.

- Tanken svindlar. Men tydligen ska det gå rent tekniskt att exempelvis boka en timme och spela orgeln från Australien, berättar Ericsson.

Förre TV-chefen, Sam Nilsson, som varit en av de drivande krafterna bakom projektet talar stolt om bygget.

- Orgeln i Piteå ska bli världsledande, en mall för framtida byggande, säger Sam Nilsson.

När bygget är klart blir Studio Acusticum ett av tre konserthus i Sverige med egen konserthusorgel.

Största enskilda delfinansiärer i orgelprojektet är Kempestiftelserna som går in med tio miljoner kronor och institutionen för Musik och Medier, MME.

Andra som stöttar projektet är Piteå kommun, Piteå Näringsfastigheter och Sparbanken Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".