Expert vill se ny utredning om cancerfall

En de tidigare anlitade experter som varit med och utrett de oförklarigt många cancerfallen på Strömbackaskolan i Piteå anser nu att den gamla utredningen bör göras om.

Det är professorn i yrkes - och miljömedicin vid Umeå universitet Bengt Järvholm som menar att den snart fem år gamla utredningens resultat inte håller längre - när man inte hittade något samband mellan cancerfallen och arbetsmiljön i skolbyggnaden.

- Är det så att det kommit till nya fall så är det anmärkningsvärt och då måste man ta upp det igen som jag ser det, säger Bengt Järvholm till Norrbottensnytt.

Sedan dess har antalet cancerfall i huset Oden på skolan fördubblats enligt Piteå-Tidningens uppgifter: från 12 personer till 22 kända fall, samtidigt som de problem med mögel som man nu känner till var heller inte kända då.

Och eftersom oron nu finns på skolan tycker Bengt Järvholm att det inte borde finnas någon tvekan till att undersöka saken igen, även om tio nya cancerfall per automatik inte behöver betyda att det är någonting fel med miljön.
- Skulle jag jobba på ett ställe där det verkar som om det finns för många cancerfall vill man ju att man ska utreda om det där beror på miljön eller någonting annat.

Gymnasiechefen, Eva Jordahl, har för någon vecka sedan sagt till Piteå-Tidningen att en ny utredning inte är aktuell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".