Nya huvudnivån i Kirunagruvan. Illustration: LKAB.

NCC medger brister i Kirunagruvan

Byggföretaget NCC medger nu vissa fel och brister vid byggandet av den nya huvudnivån i Kirunagruvan. Detta gör man efter att ha fått kritik av Arbetsmiljöverket, efter myndighetens inspektion där.

Till exempel var borrning påbörjad, men ingen bergförstärkning, och vid inspektionen hittades ingen ansvarig för beslutet att inte bergförstärka. NCC svarar att de har förbättrat sina rutiner efter inspektionen i december.

– Vi har nu tagit fram en rutin som bättre ska säkerställa huruvida man ska bergförstärka eller inte, alltså själva dokumentationen av detta, säger NCC:s regionchef i Norrland Roger Ekman.

Någon ventilation fanns inte vid lastområde väg 18 och på det svarar Roger Ekman.

– Vi beställer ju den här ventilationen, alltså framadragningen av den, av LKAB, och beställningen var gjord med den var då vid inspektionen inte utförd. Men det är nu åtgärdat.

Det fanns ingen märkning på ortgavlar på nivå 1365 KUJ, som visade ifall den var färdigskrotad, eller om ytterligare moment skulle genomföras, skriver Arbetsmiljöverket i inspektionsrapporten. Olika yrkesgrupper, som kommer ner till gruvan, måste få rätt information om statusen på ortgaveln, skriver AMV, och skriver att det kan vara bra att ha samma system för märkning, som LKAB:s personal använder.

– Det var vid inspektionstillfället en eller ett par gavlar som saknade sprejmärkning på väggen, säger Roger Ekman NCC.

Han menar att det var en miss av den anställde. Helt enkelt ”den mänskliga faktorn”.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".