Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gällivare vräker flest barn i länet

Trots att inga barn i Sverige ska behöva vara med om att bli vräkta från sitt hem, enligt det mål som regeringen satt upp - så var det under förra året 735 barn som blev just vräkta. Gällivare är den kommun som har flest vräkningar i länet: åtta barn avhystes från sina hem under förra året.

I Norrbotten var det totalt under förra året 11 barn som vräktes, och räknat på antal invånare hade Gällivare flest vräkta barn, det enligt tidningen Hem & Hyras beräkningar.

Från och med 2008 har Kronofogden ett uppdrag från regeringen att räkna och redovisa hur många barn under 18 år som berörs av vräkningar. I statistiken räknar Kronofogden in alla barn under 18 år som bor permanent eller tillfälligt i bostaden. Barn som bor växelvis hos sina föräldrar och umgänges-barn som träffar sin förälder 30 dagar eller mer per år räknas också.

Inrapporteringen för förra året visar att nästan hälften av landets kommuner haft någon vräkning. Flest, eller 54 barn, drabbades i Stockholm, men räknat efter kommunstorlek ligger sörmländska Oxelösund högst med 11 vräkta barn, eller 9,85 vräkta barn per 10 000 invånare.

I Norrbotten visar statistiken att Gällivare hade flest vräkta barn eller åtta vräkta barn, vilket är 4,28 vräkta barn per 10 000 invånare. Med det ligger också kommunen på tio-i-topp listan över kommuner i landet med flest vräkta barn.

Något som enligt socialnämndens ordförande i Gällivare, Rita Poromaa (S), tros bero på bostadsituationen i kommunen.

Men det håller inte bostadsbolaget Topbostäder med om.

– Det handlar om att hyresgästerna helt enkelt inte betalar sina hyror, säger den administrativa chefen Carina Engman.

Från övriga länet rapporteras att Boden hade två vräkta barn, vilket är 0,73 vräkta barn per 10 000 invånare. Residensstaden Luleå som är den tredje kommunen där barn varit med och blivit avhysta hade ett vräkt barn, vilket är 0,14 vräkta barn per 10 000 invånare.

Målet är att inga barn under 18 år ska avhysas, men frågan är komplex. Till syvende och sist handlar det om att barnens föräldrar måste betala sina hyror eller få hjälp till att göra det.

– Till syvende och sist är det föräldrarna som har ansvar, säger Carina Engman, administrativ chef vid det kommunala bostadsbolaget Topbostäder i Gällivare.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".