Boliden drar ner utomlands

Gruvföretaget Boliden drar ner på produktionen av zink. Åtgärderna berör i första hand Bolidens smältverk i Norge och Finland , men förhandlingar pågår även om neddragningar vid fler gruvor.

Zinkpriset har i stort sett halverats under de senaste två åren, och när nu Boliden minskar zinkproduktionen varslas totalt 50 personer vid smältverken i norska Odda och finska Kokkola . Samtidigt pågår det just nu förhandlingar om ett så kallat åtgärdspaket för Bolidens och europas största zinkgruva, den så kallade Taragruvan på Irland. Irlänska medier rapporterar om förkortad arbetsvecka för gruvans 670 anställda , något som Boliden dementerar.

När det gäller Bolidens svenska enheter så pågår utbyggnaden av gruvan i Aitik utanför Gällivare och smältverket på Rönnskär utanför Skellefteå går för fullt. Båda gynnas av ett relativt högt kopparpris.

Men gruvorna i runt Boliden och i Garpenberg producerar zink men påverkas inte av det låga zinkpriset.

- Produktionen i Bolidenområdet kommer inte att förändras utifrån de planer vi har idag, säger Staffan Sandström, chef för Bolidenområdet.

- Vi har inga planer på att förändra något vid den svenska enheten. Vi är ju inte hundra procent självförsörjande på zink heller, utan vi köper ju en del på den öppna marknaden och det är ju den delen som man kan dra ner på så att säga, fortsätter han.

Magnus Bergner, SR Västerbotten
magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".