Mer information måste översättas

Myndigheterna måste översätta mer information till samiska, finska och meänkieli. Det anser Kommunförbundet i Norrbotten, som menar att det skulle göra det lättare för kommunerna att leva upp till sitt ansvar för dom nationella minoritetspråken.

Kommunförbundet har satt ihop en lista på vilka myndigheter som borde trycka informationsmaterial på minoritetsspråk. Det gäller bland annat Skolverket, Socialstyrelsen och Valmyndigheten.

– Vid vissa av de här myndigheterna så har man redan gjort visst jobb för språk, säger projektledaren Beatrice Nordin, vid Kommunförbundet i Norrbotten.

Om man idag går till kommunen och vill ansöka om till exempel bygglov, händer det att tjänstemannen ger information att läsa.

– Vi skulle tycka att det vore bra om man kunde ge samma information på finska, samiska och meän kieli, säger Beatrice Nordin.  

Hon visar en blankett från Premiepensionsmyndigheten, med svensk och finsk text, parallellt. Det är ett bra exempel, tycker hon.

– Det här riktar sig till folk som kanske inte alltid är så bekväma med sitt modersmål. Som kanske förstår vissa ord på svenska, och andra på sitt minoritetsspråk.

Enligt integrations- och jämställdhetsdepartementet kommer det mer pengar till minoritetsspråk om två år. Först då kan det bli aktuellt att översätta till exempel pensionspapper. Fast Kommunförbundet tänker gå vidare, och vända sig direkt till myndigheterna.

– Det ska kännas helt självklart när man kommer till de här sju kommunerna i Norrbotten som har ansvar för minoritetsspråk, att här talar man andra språk än bara svenska. Det här är ett flerspråkigt område, säger Beatrice Nordin.

Elin-Anna Labba, SR Norrbotten / Sameradion
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".