Flygplatschef Peter Salomonsson. Foto: Magdalena Martinsson, SR Norrbotten.

Kiruna kan få ännu ett hotell

Ett hotell med över 100 rum planeras på Kiruna flygplats. Hotellet beräknas stå klart om tre år.

Arbetet med arkitekturen är i full gång. Just nu ritar arkitekten på 100-150 rum, i ett upplevelsehotell med norrskensspa i direkt anslutning till flygterminalen.

– Det behövs fler hotell i Kiruna och flygplatsen är en strategisk plats. Här kan man uppleva både det ena och det andra. Vi tror att ett hotell här kommer att skapa ett mervärde för Kiruna som turist- och resmål, säger flygplatschefen Peter Salomonsson.

Målgruppen är alla, från företagsgrupper på evenemang till turister som anländer med kvällsflyget och bil-, buss- och flygtestare.

– På och runt flygplatsen finns flera testanläggningar. Under en period från december-mars är det runt 300 personer som är på flygplatsen i testverksamhet när det gäller bilar, flyg, lastbilar och bussar. Hotellet kommer att underlätta mycket för dem, säger Peter Salomonsson.

En utredning om hotellet väntas bli klar om ett par månader. Sedan återstår det att se om LFV eller någon annan ska stå för investeringen.

Hur ska man få folk att vilja bo på ett hotell på en flygplats?

– Det här ska inte bli något klassiskt flygplatshotell utan en häftig upplevelse. Vi kommer att erbjuda spännande nya upplevelser som ingen annan har gjort tidigare. Till exempel att bli brandman för en dag, kliva in i cockpit på något av våra flygplan och följa med en av våra jättemaskiner när vi slungar bort snö från våra rullbanor, säger Peter Salomonsson.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".