Metallare vann mot Inexa

Dom tidigare anställa vid Inexa profiler i Luleå, som har pengar att fordra från konkursboet, kommer nu att få sina pengar. Högsta Domstolen har nu meddelat att den inte ger prövningstillstånd till Inexas ägare Karl-David Sundberg.

- Det var ju roligt men samtidigt väntat, säger Gunnar Bengtsson, tidigare facklig representant för SIF på Inexa och en av de 323 fordringsägare som väntat i flera år på pengar.

Tvisten har berott på att Inexas ägare Karl-David Sundberg ville har förtur till pengarna från konkursboet. Men både tingsrätt och hovrätt meddelade att Sundberg inte skulle ha förtur och han ville då att Högsta Domstolen skulle ta upp ärendet. Det kommer den nu alltså inte att göra.

Den tidigare domen från Hovrätten står därmed fast och den innebär att Karl-David Sundberg får 80 miljoner i stället för 120 miljoner kronor från konkursboet.

Bakgrund:

Verket ägdes från början av statliga NJA, sedan SSAB, så småningom SKF Steel tillsammans med finska Imatra, som döpte om valsverket till Ovako Steel. Karl-David Sundbergs bolag Inexa Profil AB tog över verksamheten från Ovako Steel för 1 krona. För besväret fick Sundberg dessutom 537 miljoner kronor från Ovakos ägare för att fortsätta verksamheten.

I en förhandling i landshövdingens bastu gick facket med på att halvera arbetsstyrkan och att få kringgå turordningsreglerna. Sundberg fick också AMS-bidrag, ett utbildningsstöd i sex månader för närmare 30 miljoner kronor.

Genom aktieutdelningar, som mest 400 miljoner kronor år 1994, tömde KDS Inexa Profil på eget kapital. Pengarna slussades via moderbolaget Inexa AB vidare till familjens maktbolag Sundberg Holding.

Orderbrist under år 2000 gjorde att Karl-David Sundberg ville omförhandla det råstålsavtal som löpte fram till 2003, men SSAB vägrade. Då valde Sundberg att med mycket kort varsel försätta Inexa Profil i konkurs, trots att maktbolaget Sundberg Holding eget kapital på över 400 miljoner kronor. 2001, samma år som konkursen, lånade han ut 160 miljoner kronor till Inexa Profil hålla igång verksamheten i Luleå. Strax före konkursen återbetalade Inexa Profil 40 miljoner kronor av lånet till Sundberg Holding och lämnade säkerhet för lånet i ett företagshypotek, vilket kan liknas vid pantbrev i en fastighet.

Tvisten gällde bara om Karl-David Sundberg har förtursrätt till de 120 mkr som moderbolaget lånat ut till Inexa Profiler. Konkursförvaltaren, tingsrätten och hovrätten ansåg att han skulle nöja sig med 80 mkr.

Högsta Domstolen har nu beslutat att inte ge ärendet prövningstillstånd vilket innebär att hovrättens dom står fast. Fast Karl-David Sundberg går inte lottlös, han får ut 80 miljoner kronor. De andra som hade fordringar får också nu ut sina pengar.

                                       Eleonor Norgren, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".