Karl Petersen (S) kommunalråd i Luleå. Foto:Henrik Lindvall, SR Norrbotten

Kommunalrådet ber inte om ursäkt

I fredags deltog Luleås båda socialdemokratiska kommunalråd i en demonstration för fred i Mellanöstern. På måndagen krävde gruppledaren för Moderaterna Mattias Karlsson att de båda ska be om ursäkt till den israaeliska ambassaden för att de deltog, där slagord mot Israel skanderats. Karlsson anser att kommunalråden skulle ha lämnat demonstrationen. Men det socialdemokratiske kommunalrådet Karl Petersen anser att han med rätta deltog i demonstrationen.

Vid demonstrationen för fred i Mellanöstern framkom mycket kritik mot Israels agerande i konflikten. Där skanderades bland annat ”Död åt Israel” av några demonstranter.

De två kommunalråden skulle ha gått ifrån denna ”hätska” demonstration anser Mattias Karlsson.

Men kommunalrådet Karl Petersen slår ifrån sig.

– Det här är löjligt och tar uppmärksamhet från det avskyvärda kriget som pågår i Gaza. Jag har rätt att prata om detta och det hör inte hemma i kommunstyrelsen. Jag är själv för en tvåstatslösning i området, men kan inte tiga när till och med hjälpen av Röda korset och FN stoppas till palestinierna, säger han.

Han är kritisk till att några skanderade på det sättet det gjordes, men påpekar samtidigt att åsikter om kriget måste få uttalas.

Kommer du att be om ursäkt för att några skanderade ”Död åt Israel” på demonstrationen?

- Nej. Är det några som ska be om ursäkt så är det de som skadar och lemlästar människor i Gaza, svarar Karl Petersen.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".