Piteå

Mögel kan ligga bakom cancerfall

Det blir en ny utredning om kopplingen mellan de många sjukdomsfallen på Strömbackaskolan i Piteå och inomhusmiljön där. Orsaken är dels att man under december upptäckt mögel i väggarna i den del av skolan som kallas Oden, dels att oförklarligt många anställda i den delen av skolan fått cancer.

Oron för att arbetsmiljön på Strömbackaskolan skulle kunna vara farlig fanns redan i början av 2000-talet, sedan tolv anställda insjuknat i cancer under perioden 1989-2004.

Sambandet mellan sjukfallen och miljön utreddes av Pitehälsan i samarbete med utomstående experter. Utredningen blev klar 2004 och fann ingen koppling mellan cancerfallen och inomhusmiljön.

Sedan dess har, enligt Piteå-tidningen, ytterligare tio anställda i byggnaden, som kallas Oden, fått cancer och man har haft stora problem med vattenläckage.

Under förra terminen bröts väggar upp och man hittade svartmögel. Det möglet har en rad negativa hälsoeffekter. Möglet anses också cancerframkallande om det kommer in kroppen via födan, men om det har den effekten om det är luftburet vet inte forskarna.

Personal och elever har känt oro för att vistas i lokalerna och nu stängs sju klassrum, ett antal grupprum och arbetsrum som ska saneras.

– Dessutom ska en ny grundlig utredning göras. I och med att man hittat nya problem så har de här tankarna kommit upp igen och då kommer det att göras en ny utredning, där vi anlitar mikrobiologer och medicinsk expertis. Människors oro måste tas på allvar, säger Piteås kommunalråd Peter Roslund (S).

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".