Man får maten levererad då flyget landar

LFV, före detta Luftfartsverket, som driver verksamheten på Kiruna flygplats planerar för flera nya satsningar. Först ut är matkassar som står och väntar i bilen direkt när man kommer från flygresan.

Av de utvecklingsplaner som smids för Kiruna flygplats är samarbetet med en matbutik först ut att förverkligas, tillsammans med att man kan få bilen tvättad medan man är bortrest.

– Det här är världsunikt för det har aldrig ägt rum någonstans i världen. Du gör din beställning via nätet. Sedan kommer du till flygplatsen och flyger iväg. När du kommer tillbaka står matkassen du beställt färdig i ditt bilbagage eller i taxibilen, säger flygplatschefen Peter Salomonsson.

På tur står hotell och älgfarm. Man jobbar också för att Kirunas nya resecentrum för tåg och bussar ska hamna på flygplatsen tillsammans med ett besökscentrum för rymd och rymdturism.

Men klart är att mathandlingen ska vara igång senast 1 mars. Hur mycket tjänsten kommer att kosta är ännu inte klart.

– Vi måste få täckning för våra kostnader för att utföra tjänsten, men det får aldrig vara dyrare än ett par 100-lappar för då kommer ingen att handla, säger Peter Salomonsson.

Han tror att det kommer att bli stor efterfrågan på den här tjänsten med tanke på situationen vi har i Kiruna.

– Planen landar väldigt sent, 23:20. Då är man trött och butikerna har stängt, säger Peter Salomonsson.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".