Kallax cargo har fått luft under vingarna

Efter flera år och en trög start kan nu Kallax Cargo vara på väg att lyfta. Inom kort ska det komma fraktflyg från Frankfurt , som ska landa på Kallax Cargo och flyga via Ryssland till Asien. Det är flygbolaget Korean Air som ska använda flygplatsen i Luleå som plats för mellanlandning på sträckan Frankfurt-Seoul.

Luleås fraktflygplats Kallax Cargo har en historia på tio år bakom sig och få fraktflyg har landat där. Men nu har man äntligen fått klart med ett av världens alla bolag som kommer att börja trafikera Luleå mer frekvent på sina flygningar mellan Europa och Asien.

Det är fraktflyg från Korean air som inom kort kommer att börja landa varje vecka på Kallax cargo i Luleå. De stora planen ska i början lasta lax och stora krabbor från Nordnorge. Sedan flygs det över Ryssland mot Asien.

– Nu äntligen ser det ut att lossna. Det kommer ett fraktplan varje vecka och det är det största fraktplanet som finns överhuvudtaget, säger Luleås kommunalråd Karl Petersen (S), som också representerar en av ägarna till Kallax cargo.

Planet utgår från Frankfurt i Tyskland och på sin flygning till Sydkoreas huvudstad Seoul kommer det att mellanlanda i Luleå för att i början hämta upp lax som körts från Nordnorge. Den har tidigare körts ner till Oslo. Transporterna har därmed tagit längre tid, eftersom fisken ska till Asien. men i fortsättningen flygs den alltså från Luleå, över Ryssland, och vidare till Sydkorea och ut till olika asiatiska länder.

Enligt vad Norrbottensnytt erfar från annat håll kan det inom en snar framtid bli klart med ytterligare två fraktplan som landar varje vecka.

Luleå kommun är en av de tre stora delägarna i Kallax Cargo AB. De andra två är byggföretaget NCC och Norrporten. Dessutom äger fem logistikföretag i Norge, Finland och Sverige Kallax Cargo.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".