Den senaste våldtäkten inträffade i Badhusparken i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson, SR Norrbotten.

Förhör och dörrknackning i Kiruna

I Kiruna håller polisen nu i veckan förhör med flera personer som tros ha uppgifter att lämna om överfallsvåldtäkten för drygt en vecka sen.  Polisen har bland annat knackat dörr hos de som bor runt parken där överfallet inträffade.

Just nu jobbar sex poliser med våldtäktsutredningen. Utredningschefen Kjell-Åke Andersson anser att det är viktigt att lägga mycket kraft på det här fallet.

– Det är ett allvarligt brott som skett på en allmän plats, säger han.

Men ännu finns ingen misstänkt gärningsman. Nu i veckan har förhör hållits med målsägande och med vittnen.

Men dörrknackningen bland bostäderna runt parken har hittills inte gett några viktiga vittnesuppgifter, enligt Kjell-Åke Andersson.

När överfallet skedde var lamporna i parken, enligt polisen, nedsläckta.

– Mörkret har säkert spelat en roll. Upptäcktsrisken blir definitivt mindre. En gärningsman har ju lättare att komma undan, säger Kjell-Åke Andersson.

Badhusparken är fortfarande mörklagd på grund av ett kabelbrott under marken.

På Tekniska verken som sköter om lamporna kan informationschefen Mats Nilsson inte med säkerhet säga vilken dag parklamporna slocknade. Också gatubelysningen på vägarna runt parken har varit utslagen, men om den var det när överfallet skedde är oklart.

– Under den här perioden var det många helger så vår personal var ledig då. Uppenbarligen har lamporna slocknat någon gång under ledigheten. Vi har inte heller fått in någon felanmälan på vår jourtelefon, säger Mats Nilsson.

Hur lång tid ska det behöva ta att få lyset tillbaka?

– Vi håller på att felsöka. Men det är en lång sträcka att felsöka och marken måste tinas upp innan vi kan börja gräva, därför drar det ut på tiden, säger Mats Nilsson.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".