Tullare sparkades efter dieselsmuggling

En tullinspektör från Tornedalen har avskedats efter inblandning i smugglingen av diesel mellan Sverige och Finland. Beslutet fattades av Tullverkets personalansvarsnämnd.

Den tullare från Tornedalen som avskedats från sin tjänst efter att han medverkat till smuggling av diesel från Finland har nu tagit emot sitt avsked.

På tisdagen fick Tullverket en bekräftelse på att avskedet nått tullinspektören och enligt Tullverkets arbetsrättsjurist Kerstin Ehlin är det som inträffat mycket allvarligt.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och förtroendet för honom har ju tagits bort. Både polisen och den finska tullen är tveksamma till honom vilket skulle omöjliggöra en fortsättning, säger hon.

Tullinspektören som nu tagit emot beskedet om att han avskedats har jobbat 30 år inom tullen. Han fick besked om avskedet redan i mitten av december och har inte överklagat beslutet.

Det var i somras som Tullverket fick vetskap om att mannen fanns med i den polisiära förundersökningen kring den omfattande smugglingen av finsk rödmärkt diesel till Sverige. Händelsen har nu renderat i att tullinspektören blev avskedad och anledningen är enligt Kerstin Ehlin att det finns signaler om att han medverkat till att smugglingen kunnat ske.

Hur har han själv motiverat sitt handlande?

– Han har inte besvarat våra frågor. Vi har ställt frågor till honom, men han har inte kommit med några svar, säger Ehlin.

Att tullinspektörer avskedas är mycket ovanligt. Under de åtta år som Kerstin Ehlin varit arbetsrättsjurist på Tullverket har det aldrig inträffat.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".