Kent Ögren (s), landstingsråd.

Politiker kräver besked av regeringen

Politikerna i de tre nordligaste länen kräver nu besked av regeringen om det blir klartecken eller inte för att bilda en större region i norr, i stället för nuvarande landstingen.

Enligt förslaget ska det bildas en regionkommun av Norrbotten, Västerbotten och delar av Västernorrland och det finns en ideel förening kallad Norrstyrelsen, med Norrbottens landstingsråd Kent Ögren (S) som ordförande, som förbereder satsningen. Han säger att det är bråttom med besked från regeringen.

– Beskedet bör komma nu för vi är inne i ett arbete med 15 politiska arbetsgrupper och sammanlagt 300 personer för att forma den nya regionen till första januari 2011. Vi behöver få ett besked om vi ska fortsätta med det arbetet eller inte, säger Kent Ögren.

Nu är politikerna i norr inte eniga om att bilda en storregion. Moderaterna plus Folkpartiet i Norrbotten och Sjukvkårdspartiet i Norrbotten och Västernorrland säger nej. Moderaterna anser till exempel att sjukvården skulle fördyras och sjukhus hotas av nerläggning. Men Kent Ögren har inget till övers för den kritiken.

– All diskussion om sjukhusnedläggningar kopplat till regionfrågan är kvalificerat struntprat. Sedan är det så att om vi får bilda en ny region, så har vi stora förutsättningar att samordna den administrativa verksamheten i de nuvarande tre landstingen och därigenom frigöra resurser till sjukvården, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".