1 av 2
Änkeman Jarl av Wilhelm Moberg till Norrbotten.
2 av 2
Göran Forsmark i Änkeman Jarl.

Klassiker på turné i länet

Riksteatern spelar i vår Vilhelm Mobergs komedi Änkeman Jarl. En stjärnspäckad ensemble under ledning av regissören Jan de Laval presenterar en ny version med frireligiösa klassiker som Pärleporten och Gyllne morgon i handlingen. Föreställningen kommer till Boden och Malmberget i början av februari.

Göran Forsmark från Malmberget har en roll i föreställningen och får därmed spela på hemmaplan.

Den andra februari är föreställningen i Gällivare och dagen efter i Boden.

Änkeman Jarl utspelar sig på den svenska landsbygden i slutet av 1940-talet. Gamle korpral Jarl har förlorat sin älskade hustru och märker ganska snart vad en hustru betyder för hemmets skötsel och trevnad. Han har två döttrar, som var och en erbjuder sig att flytta hem och sköta hushållet om de bara får ett papper på att de ärver stugan. Den äldsta dottern är mycket ogift och har en fördömande livssyn, medan den yngre är lättsam och begåvad med fästman. Båda är lika giriga.

- När Vilhelm Moberg växte upp höll religionen de flesta i ett hårt grepp. Mobergs mamma var djupt religiös medan pappan förhöll sig neutral till tron. Trots att både kyrkan och frikyrkan alltid haft en central plats i Småland blev Vilhelm Moberg tidigt övertygad ateist. De gamla läsarsånger som jag lagt in i handlingen bildar en lätt lokalfärg, som med en viss medveten distans skildrar rollfigurernas drömmar och värderingar, säger Jan de Laval om sin uppsättning.

Änkeman Jarls granne Gustava, som är nybliven änka och uppvaktad på sitt håll, hjälper gärna Jarl med tvätten. Snart spirar en praktisk-ekonomisk uträkning som till det yttre skulle kunna förväxlas med kärlek. Men omkring änkeman Jarl regerar snålheten och slugheten till gränslöst komiska proportioner. Alla uträkningar kommer på skam och på själva lysningsdagen är katastrofen ett faktum.

Titelrollen delas mellan två skådespelare; Björn Gustafson gör rollen från premiär till och med 30 mars. Från den 1 april tar Hans Josefsson över stafettpinnen och ikläder sig rollen som Änkeman Jarl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".