Det blir ingen snöskulpturtävling vid årets snöfestival i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson.

Snöfestival utan skulpturtävling

Om drygt två veckor sparkar snöfestivalen i Kiruna bokstavligen igång med ett sparkrace genom stan. Men det blir en festival utan det som hela tiden har varit festivalens hjärta, snöskulpturtävlingen, med tävlande från hela världen. Istället kommer renracet genom stan tillbaka.

Snöfestivalen startade som en snöskulpturtävling för 24 år sen. Öppna svenska mästerskapen har varit omtyckt av Kirunaborna och lockat tävlande från hela världen.

-Det är klart att det känns lite konstigt att tävlingen inte finns med i år. Vi har tänkt till både två och tre gånger innan vi tog det här beslutet. Självklart finns det många, också jag själv, som saknar den här tävlingen, säger festivalgeneral Peter Tornéus.

I år skulle Tävlingen ha kostat 400 000 kronor att genomföra. Det är framförallt resor, mat, logi och aktiveter för deltagarna som kostar.

- Även snöfestivalen har drabbats av den internationella finanskrisen. Vi trodde att vi skulle kunna få sponsring av företagen i Kiruna. Men det är tuffa tider för många nu vilket gjorde att stödet uteblev, säger Peter Tornéus.

Han tycker att festivalledningen istället lagt krutet på annat som kommer att locka folk till Kirunas centrumkärna.

- Sparkracet, renracet och de spektakulära skoterhoppen, som också kommer att äga rum mitt i stan, blir riktiga publikdragare, säger Thornéus.

En orsak till att snöskulpturmästerskapet läggs på is är att kvalitén har sjunkit de senaste åren, enligt Peter Tornéus.

- När det startade för över 20 år sen var man först ut i världen och hade blickarna på sig. Man hade en hög klass på alla de tävlande lagen. Sen har man fått konkurrens från tävlingar i andra delar av världen och det har blivit tuffare att få hit lag. Då måste man höja kvalitén på allting och det kostar ju också pengar.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".