1 av 2
Luleåborna är bra på att sortera sopor.
2 av 2
Lisbeth Almqvist. Foto: Inger Marklund.

Luleåborna är inga sopor

Luleå kommun är ledande i sopsortering i Sverige. Framför allt är det så kallat farligt avfall som Luleåborna nu alltmer lämnar ifrån sig. Och det märks tydligt på soporna att det är lågkonjunktur, säger man på tekniska kontoret. Målet i den nya avfallsplanen tre år framåt, är att minska mängden brännbart avfall med minst tio procent.

I nya avfallsplanen säger kommunen också att: Det ska bli bättre sorterat matavfall. År 2012 ska antal plastpåsar per ton matavfall vara mindre än 20, samt mängden övrigt avfall bland insamlat matavfall understiga 1 procent.

Man ska öka mängden utsorterat farligt avfall som samlas in per invånare med 10 procent till år 2012. Öka mängden utsorterade förpackningar och tidningar som samlas in per person med 10 procent till år 2012 med mera.

- Vi är mycket bra på att sopsortera i Luleå. Vi är ledande i Sverige, säger avdelningschefen Lisbeth Almqvist på Tekniska kontoret i Luleå. Till exempel har vi sorterat ut vårt matavfall i tio år och det finns fortfarande kommuner som inte gör det trots krav. Hon berättar att lågkonjunkturen tydligt märks i soporna:

- Under hösten har avfallet minskat på våra återvinningscentraler och det är första gången på flera år det minskar. Det beror på lågkonjunkturen. Folk bygger inte om i samma omfattning hemma och köper inte nya möbler och därför hamnar mindre avfall på återvinningscentralen. Där märks det mest.

Hon påminner om de nya bestämmelserna att från första november ska man även sortera ut mjukplast och lägga det i hårdplasttunnan.

Inger Marklund, SR Norrbotten

inger.marklund@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".