Ny elitutbildning startar i Luleå

Luleå gymnasieby har i stor konkurrens med över 100 ansökningar som en av tio gymnasieskolor valts ut för att starta en spetsutbildning på gymnasienivå. Det är naturvetenskapsprogrammet som nu startar en specialutbildning i matematik.

Intresset för att starta så kallade spetsutbildningar har varit stort. Skolverket fick in drygt 100 ansökningar om gymnasiala elitutbildningar som startar på försök i höst. Av dessa har tio valts ut. En av dom utvalda är Luleå gymnasieby, vars inrikting blir matematik.

Skolverket lyfter dessutom fram ytterligare 16 utbildningar som klarat eller varit mycket nära att klara alla kvalitetskriterier. Däribland finns Kiruna kommun.

Skolorna som nu startar nya utbildningar får dispens av regeringen att ta in elever från hela landet, utifrån särskilda antagningsregler. Något som tidigare bara varit tillåtet för idrottsutbildningar och konstnärliga utbildningar. Dessa spetsutbildningar med teoretisk inriktning införs på försök fram till 2014. 

De tio skolorna som valts ut är Katedralskolan och Polhemskolan i Lund, Danderyds gymnasium, Globala gymnasiet i Stockholm, Europaskolan Strängnäs AB, Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona, Fässbergsgymnasiet i Mölndal, Härnösands gymnasium, Luleå gymnasieby och Vasaskolan i Gävle.

Försöket med spetsutbildningar på andra områden än idrott och konst fortsätter i en andra omgång och intresserade skolor ska då ansöka senast 15 september.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".