En av Älvsbyhus 1½-plans villor. Foto: Älvsbyhus.
Älvsbyn

Ledighet sparar tid åt företaget

Småhustillverkaren Älvsbyhus drar ner och stoppar produktionen vid fabriken i Älvsbyn en dag i veckan under fem veckor. Anledningen är att lågkonkjunkturen med minskad orderingång har drabbat företaget och nu vill man köpa sig tid för att kunna fatta ett mer välgrundat beslut längre fram. Älvsbyhus vd Donald Johansson säger att han förstår de som är oroliga för vad som ska hända längre fram.

Skogs- och träfacket har tillsammans med företagsledningen kommit överens om att de anställda ska ta ut ledighet en dag i veckan.

– Det är inget tvång i det hela, utan de som vill jobba får jobba, men då är det med städ och underhåll, säger fackets klubbordförande Robert Forsberg.

Enligt Älvsbyhus vd Donald Johansson har orderingången minskat och den åtgärd som nu görs är en tillfällig lösning för att slippa varsla personal. Bland annat hoppas företagsledningen på att den kampanj med fast boendekostnad ska ge resultat och öka beställningarna av nya hus.

På de övriga fabriker som företaget har kommer också åtgärder att vidtas i produktionen, men om det blir liknande lösningar som i Älvsbyn är oklart. Klart är dock att Älvsbyn som ort ligger ofördelaktigt till om man måste dra ner på den svenska marknaden.

– Det är ju så att om, och jag säger om, vi måste dra ner på produktionen för svensk marknad så är det bara att konstatera att Älvsbyn dessvärre ligger väldigt ocentralt ställt till de stora marknaderna. Om vi tvingas till en neddragning så är det ju så att transportavstånd och transportkostnader kommer att vara styrande. Då ligger faktiskt Älvsbyn längre från Mälardalen, än vad Karlstad och Skåne gör, säger Donald Johansson.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".