Två norrbottningar tävlar i VM

På fredagen startade VM i draghund i Quebec i Kanada. Den svenska truppen består av fem förare, varav två norrbottningar. Emelie Waara från Kiruna tror på VM-guld.

Emelie Waara från Kiruna är bara 17 år, men hon var med redan i förra världsmästerskapen 2007. Nu när hon för första gången tävlar som senior tror hon på VM-guld.

– Jag tycker att hundarna går suveränt nu, så jag tror helt klart på guld. Men räcker det inte ända dit blir jag nöjd med medalj, säger Emelie Waara.

Förra året tog hon EM-guld. Då körde hon i juniorklassen. Men hon körde ändå snabbare än seniorerna.

Hon kör fyrspann sprint, på en släde bakom sina fyra hundar.

Men att få med sig hundarna från Kiruna till Nordamerika är ett projekt i sig. Man får ta max två hundar per person och max tre hundar på ett flygplan.

– Jag kör ju fyrspann så vi var tvugna att dela upp oss. Pappa åkte i förväg med tre hundar. Så hittills har jag mest bekymrat mig för hur hundarna ska klara resan och inte hunnit tänka så mycket på VM, säger Emelie Waara.

Den tredagarstävling Emelie Waara ska köra drar igång i Quebec först den 23 januari, så hon har en del tid att heja på de andra svenskarna.

På tisdag är första tävlingsdagen för Jörgen Jakobsson från Gällivare, som 2007 blev dubbel världsmästare i draghundskörning.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".