LKAB:s gruva i Malmberget. Foto: LKAB.

Minskad gruvbrytning i Malmberget

LKAB har stängt av delar av gruvbrytningen i Malmberget. Det är det Västra fältet där den dyra hematitmalmen bryts som stängts som ett led i gruvbolagets neddragningar till följd av det ekonomiska läget i världen. Under stopptiden har 20 gruvarbetare tilldelats andra arbetsuppgifter.

I november när LKAB beslutade att minska produktionen och stänga pelletsverken i Svappavaara, Kiruna och Malmberget sades att gruvbrytningen i Västra fältet i Malmberget kunde komma att stängas och i december stoppades brytningen.

– Det beslutet togs redan i november, tidpunkten däremot var inte fastställd när Västra fältet skulle stängas. Det är beroende på hur produktionen gått i Malmberget under tiden, men det var med i planerna från början, säger Ola Johnsson, vd vid LKAB.

Han konstaterar också att hematitmalmen är dyrare att producera än magnetiten som bryts på andra ställen.

– Det är en liten produktion. På årsbasis ungefär en miljon ton. Det är därför vi stänger Västra fältet för att det är en dyr malmprodukt, hematit, säger Ola Johnsson.

Hur lång tid kommer Västra fältet att vara stängt?

– Vet ej. Det får vi se. Vi har ingen plan att öppna det ännu. Det har vi inte, säger Ola Johnsson.

De planer som bestämdes i november förra året om produktionsneddragningarna på grund av minskad efterfrågan på järnmalm står fast. En hel del malm läggs på lager i väntan på ett gynnsammare försäljningsläge.

– Vi kommer att ligga med en buffert så att vi kan starta verken i ett rasande tempo när vi får körtillstånd igen. Det är våran plan, säger Ola Johnsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".